Vi har varit på en spännande resa till norra Italien, Südtirol och Piemonte närmare bestämt.

Det var en dröm sedan länge att uppleva vinskörden och få se hur det går till när man letar efter tryffel.

Vi åkte bil igenom Tyskland ner till Tirol och Innsbruck. Därifrån över Brennerpasset med blick över magnifika bergsmassiv till Merano och Bolzano. Vacker natur med bergen i norr och vingårdar på sluttningar.
Här fick vi möjlighet att besöka vinproducenter och stora  äppelodlingar.
Vi fick lära oss en hel del om olika äppelsorter, hur man skyddar skörden mot hagel igenom enorma nät man spänner upp och hur man skyddar sina odlingar genom bevattning när det är risk för frost.Vidare förbi Gardasjön kom vi till Piemonte. Ett fantastiskt vackert landskap där man odlar vin på sluttningarna och mycket hasselnötter i dalgångarna.
Vinskörden var i full gång och huvudsakligen var det Nebbiolo- druvor som skördades. Ordet tros härleda från ”nebbia” som betyder dimma och varje morgon var verkligen landskapet höljt i dimma med kullarna som stack upp.

Traktorerna med backar fyllda med druvklasar rullade in över kullerstensgatorna i Barbaresco, där lastades de av för hand till ett band och vidare till en tank. Det var en lätt söt/syrlig doft som låg över staden och en febril aktivitet från morgon till kväll.

Inte långt från Alba nära Canelli, fick vi via tips från lokalbefolkningen kontakt med en man som hade bott i London och pratade bra engelska. Hans far har en gård där det växer tryffel som han hittar med hjälp av två tryffelhundar.
En Lagotto romagnolo fick följa med på vår jakt.
När vi kom till gården fick vi höra om arbetet för att skapa bra förutsättningar. Hur de tar bort sly som akazie och istället släppa fram ekar, poppel, hassel och lindar under vilka tryffeln växer. Jorden är kalkrik vilket också är en förutsättning. Bäst är det att leta efter tryffel på kvällen för att hunden är mindre distraherad.

När jakten väl börjar är det full fokus och ett samspel mellan människa och hund som är fascinerande att se. Med små gester, få ord och en hög adrenalinspegel pågår sökandet. När hunden väl markerar och börjar gräva, lägger mannen sin käpp åt sidan och går ner på knä, han fäller upp sin ”kniv” som är ganska bred och platt framtill och börjar försiktig fösa undan jorden och gräva fram skatten som växer fem till tio centimeter under jorden. Vi hade aldrig hittat dem utan hund och varje gång han hittade tryffel blev det belöning i form av hundgodis.
Under den kvällen hittade vi två svarta och en ganska stor vit tryffel samt några små som inte var av god kvalité.

För oss var det här ett oförglömligt äventyr. Det vi bär med oss är insikter om hur människorna arbetar hård enligt gamla traditioner och kunskaper och med stolthet och kärlek för att sköta sin jord och producera mat och dryck av högsta kvalité.