Blog

Home/Blog/

Den goda maten

I vår familj spelar maten en stor roll. Vi alla älskar god mat, vi gillar att laga mat och vi njuter av att samlas runt matbordet.

 

När jag för sju år sedan slutade mitt arbete som sjukgymnast hade jag dock aldrig satt min fot i ett professionellt kök.  Jag är glad att jag fick praktisera i olika restauranger och prova på  att jobba som diskare, servitris och sedan kocklärling innan det var dags att öppna egen restaurang. Det var en otrolig lärorik tid som gjorde mig ödmjuk inför jobbet.

En viktig ingrediens för våra gästers upplevelse är just den goda maten. Här på Runnvikens Pensionat gör vi allt ifrån grunden. Vi tar vara på det naturen bjuder. Det är fantastiskt att ha en trädgårdsmästare på gården som odlar ekologiska grönsaker. Att ha egna aprikoser direkt från trädet, plocka solmogna tomater, färska örter, sallad och härliga rotfrukter gör att smakerna är så mycket intensivare och godare.
Dessutom har vi Onsberga Gård alldeles i närheten som levererar kött i toppklass.
Våra hönor som sprättar i trädgården förser oss med härliga ägg som är mörkgula och smakrika.

Menyn sammanställer vi helt efter tillgång på råvaror och vi inspireras både av klassisk svensk husmanskost, bakverk från det österrikiska köket och italienska influenser som vi har med oss från tidigare resor.

Vi tror på orden ”Liebe geht durch den Magen” ❤️

Konstrunda 2019

Den 11 och 12 maj kl. 11.00 – 16.00 slår vi upp portarna under Konstrundan http://www.foreningikonst.se
Tre konstnärer som ställer ut både i pensionatet och i växthuset.
* Louise Treschow ställer ut måleri, ”erotiska björkar”. Björkar som fascinerar henne och i dessa har hon sett erotiska tecken.
Hon ställer också ut smycken. Det är smycken som är iögonfallande och väcker intresse.
Smycken som bärs av färgstarka personer.
* Elisabeth Rapp visar akvareller. Hon hittar inspiration från naturen och försöker fånga stämning.
* Lars DO Sjögren, vice ordförande i FIK, ställer ut oljemålningar och gicléetryck inramad av grönskan i växthuset.

I pensionatets matsal serverar vi en fräsch vårmeny med tema ”primörer, örter och lokalproducerad”,  samt kaffe och kakor.

Vill du fortsätta utflykten finns det många fina ställen värd ett besök längs Väg223 http://www.vag223.se

Ett träds historia

Under min barndom hade vi ett antal aprikosträd som växte i spaljé mot en södervägg vid stallet. På somrarna kunde vi njuta av färska aprikoser, gjorde aprikosmarmelad ”Marillenmarmelade” och härliga ”Marillenknödel”.

För många år sedan köpte jag ett aprikosträd när jag var på besök hemma i Österrike, beskar det, så det fick plats i min resväska och tog det med mig hem till Sverige.

Vi planterade det i södersluttningen mot den gamla trädgårdsmuren. Då var det fortfarande hästhage där och trädet skymdes av höga  brännässlor och växte sakta under de första åren. Det blommade ibland men bar aldrig frukt.

När vi sedan återskapade trädgårdsanläggningen hamnade aprikosträdet innanför växthuset vi byggde vid muren.
Trädgårdsmästaren Anders gav trädet den bästa omvårdnaden så det blev stort och bredde ut sig under de kommande åren.

Under soliga dagar tidigt på våren,  när det fortfarande blåser kalla vindar ute är det högsommartemperaturer i växthuset.
Det är då, någon gång i mars som aprikosträdet är översållat med små skira blommor och det doftar ljuvligt i hela växthuset.

Finns det insekter som pollinerar kan det bli en fin skörd under sommaren.

För några år sedan var trädet fullt av frukter och jag såg framemot att kunna skörda egna aprikoser.  Men varje gång jag kom dit var de mogna frukterna borta. Jag tyckte det var inte likt Anders att ta hela skörden, tills jag en tidig morgon upptäckte tjuven.
En liten ekorre kom springande med en aprikos mellan framtassarna…

Nu är trädet i full blom igen och vi hoppas på en riklig skörd i sommar så att vi kan njuta av egna solmogna aprikoser.

Den som planterar ett träd har inte levt förgäves (kinesisk ordspråk)

Det börjar kvittra i skog och mark

Både i parken runt Pensionatet och längs vandringsslingan vid Uppsa Kulle finns Fågelholkar uppsatta.
De ska hjälpa småfåglar att hitta boplatser där de kan lägga ägg och få ungar.
I ett samarbete med Viktoriagården i Aspa, har vi köpt in holkar som är byggda av brukare med funktionsnedsättning.
Många av holkarna är en sponsring av företag som har konfererat på Runnvikens Pensionat och som värnar om vår natur.

Vid foten av Uppsa Kulle till vänster om parkeringsplatsen finns ett Vindskydd för att ge möjlighet till en rastplats
i alla väder och under hela året.
Det är byggt i naturmaterial med stockar sågade av gårdens eget timmer.
Hit kan man ta med sig en picknickkorg, eller göra upp eld i eldstaden och grilla.
Platsen är rogivande, med vacker utsikt över landskapet och perfekt för att iakttar djurlivet runtomkring.

Från vindskyddet utgår en 1 km lång vandringsslinga som är utmärkt med gula pilar.
Den är bitvis brant och svårtillgänglig men smyger man tyst har man möjlighet att kanske se älg, kronhjort,
dovhjort, rådjur, räv och grävling frilevande i naturen.

I södra delen av slingan där Våtmarksfondens skylt är placerad, har man fantastisk utsikt över våtmarkerna som varje vår översvämmas.
Vattnet sjunker sedan och filtreras så att stora mängder fosfor, kalium och kväve stannar i marken och inte når ut i Östersjön.
Här är ett paradis för fåglar. Under våren när vattnet står högt samlas de i stora skaror.
Det är ett fantastiskt skådespel att se alla sångsvanar, knölsvanar, änder, grågäss, kanadagäss och tranor.

Som gäst på Runnvikens Pensionat kan du både beställa en picknickkorg för din utflykt och låna en kikare för att upptäcka fåglar och vilt.

 

 

 

Ljusfest i novembermörkret

3 november 2018 kl.17.00 – 20.00

Eldar, facklor och marshaller kommer att lysa upp din väg genom allén. Doften av brända mandlar och varm äppelmust möter dig när du kommer in i växthusen. Där säljer lokala hantverkare och matproducenter sina fina produkter och exklusiva delikatesser.
Du kan slå dig ner på halmbalarna, njuta av den härliga soppan eller värma dig med en kopp het äppelmust när du lyssnar på jazziga toner från Nyköpingstrion med Lars Borg. En ljus kväll att minnas under mörka höstdagar…

Utställare

*Nyköpings ljusfabrik – levande ljus och lyktor
*Hemgjord saft och sylt från Eva och Inger
*Charkuterier från Onsberga gård
*Ostar från Sörbrogård
*Gräsbetesägg från Stora Stenbrosätter i Ludgo
*Benitas kransar
*Anders Nielsen – grönsaker och rotfrukter
*Östbybodens – strumpor
*Stugan vid Vägen – Vintage och kuriosa bohag
*Fäboda fårbod – skinn och ullprodukter
*Runnvikens egna fröknäckebröd

Hela helgen 3 och 4 november har du möjlighet att uppleva Ljus & Mys i upptända gårdar och hus längs Väg 223.
På Runnvikens Pensionat serveras soppa, bakverk och kaffe både lördag och söndag kl 11.00 – 16.00.

Varmt välkomna ?

En ny satsning

Hållbarhet ur miljö- social- och ekonomisk aspekt är viktig för oss

Redan när vi byggde pensionatet lade vi mycket tid och energi på att använda naturmaterial så att huset skulle kännas trivsamt och hälsosamt. Vi anlitade lokala hantverkare för att ge arbetstillfällen på hemmaplan. Även inredningen ska spegla den skandinaviska stilen med kalksten från Vätterns strand, såptvättade trägolv av svensk furu, limfärg på väggarna i noga utvalda kulörer och möbler som antingen är köpta på loppis och auktion eller speciellt tillverkade av ”vår” snickare.

All uppvärmning på gården sker från en central värmeanläggning som eldas med halm och vass.
Under sommaren skördas vassen på strandängarna, rullas till stora balar och lagras för att bli energikälla under den kalla årstiden.

Nu har vi tagit ytterligare ett steg i utvecklingen och investerat i solceller. En stor yta på ridhusets tak, som har bra läge, är nu täckt av solceller och producerar el för pensionatet och gårdens hushåll. Vi har haft god hjälp av Ecokraft och är nu glada att har tagit ännu ett steg för en hållbar utveckling ✨

Livet på landet en dag i april

Stora knoppar på buskar och träd, gräsmattan skimrar i vitt, gult och blått från alla vårblommor, fåglarna kvittrar och skatorna är flitiga med att bygga bo.
Jag har sett den första sädesärlan. Så liten och späd har den ändå orkat flyga så långt för att tillbringa våren och sommaren här.
I södersluttningen mot trädgården är det redan frodigt grönt. Här växer vild gräslök som förökar sig från år till år.

Våra hönor är glada att återigen få springa fritt och sprätta i marken. Äggen är så mycket godare och äggulan alldeles mörkgul när de får gå ute. Men det gäller att tuppen vaktar sin flock för de har sina fiender. Dagligen ser vi havsörnen kretsa i luften och ibland händer det att han slår till och tar en höna.
Även våra vaktlar är glada över vårsolen och lite grönt gräs och värper nu många små spräckliga ägg.

Igår plockade jag de allra första späda nässlorna och serverade en len nässelsoppa med vaktelägg.

Varje år vid den här tiden upplever men denna glädje över de första vårtecken, njuter av den skira grönskan och fascineras av naturens under. Sverige är fantastiskt

Vinter på Runnvikens Pensionat

Dagarna är korta, det är mörkt stora delar av dygnet och kylan kan vara bitande. När isen har lagt sig känns det som att sjön Runnviken vilar. Naturen påverkas och så även vi, det blir ett lugn som lägger sig över allt.

När snön faller och förvandlar landskapet till en sagovärld med glittrande iskristaller kan man spänna på sig ett par långfärdsskidor att glida fram på.
Det är en underbar känsla att åka över fälten där ingen har varit och dra sitt eget skidspår. Har man tur kan man se både havsörnen kretsa i luften och rådjur eller hjortar som letar efter föda.
Några kilometer bort i skogen finns en liten Lappkåta där man kan göra upp en eld, sitta på renfällar, dricka kaffe och värma sig i skenet av lågorna.

Barnen brukar älska att åka pulka på Uppsa Kulle, den branta sluttningen gör att man får riktig bra fart och många familjer har det som utflyktsmål.

I pensionatet är det varmt och mysigt med massor av levande ljus. Att slå sig ner i en fåtölj med en bok och dricka varm choklad eller glögg kan vara tjusningen en kall dag.

Välkommen till Runnviken under vintern

När drömmen blir till verklighet

Fine dining på Runnvikens Pensionat

Det hela började i våras med att Erika Olsson på Onsberga gård bokade en lunch för en grupp som skulle göra ett studiebesök hos henne. Jag serverade en lammgryta på kött från Onsberga. Intet anande att det var stjärnkockar som hade samlats för att se och lära sig mer om köttproduktion. Hade jag haft en aning om det skulle jag har varit otrolig nervös. Efter lunchen blev det även ett studiebesök hos vår trädgårdsmästare Anders Nielsen.
En av kockarna var så entusiastisk, han gillade vår lilla anläggning och erbjöd sig att komma tillbaka för att göra ett gästspel…

…och den 5 november 2016 kommer Anders Johnsson för att servera en gourmetmiddag hos oss. Han var i semifinal i Årets Kock 2016 och blev Årets matentreprenör Örebro län 2015.  I dagsläget jobbar Anders som gastronomisk ledare på Katrinelunds sjökrog http://www.katrinelund.se

Se menyn och låt det vattnas i munnen

snacks
*

Kolgrillad rotselleri från Lövsunds trädgård med getost från Sörbro gård, hasselnötter & brynt Ällmora smör
*
Eldad Gös från Runnviken, jordärtskocka & purjolök från gårdens odling
*
Kotlett från Onsberga gård, rödbetor från egen odling samt plommon & vit soya
*
Vinter Äpplen från Runnviken smördeg & varm rosmarinkaramell

Pris för denna upplevelse 750kr, dryckespaket tillkommer

Bokning på 076-947 11 63 eller info@runnviken.se

Höst

Nu är den här med kalla nätter, klar luft och sprakande färgprakt. Det är den bästa tiden för att vandra och njuta av vår fina natur.
Att packa en ryggsäck med kaffetermos, goda smörgåsar några bullar och ett sittunderlag, sätta på sig ett par bra kängor och sedan ge sig iväg.
Ensam, med familjen eller goda vänner, det är lyx.
Nära Runnvikens Pensionat går Sörmlandsleden, det finns många historiska platser som Fornborgen vid Sundby, Varggropen i Fiskarstugsskogen
och Uppsa Kulle med fantastisk utsikt över det sörmländska landskapet. När man står på toppen av kullen, kan man med lite fantasi föreställa sig hur det har sett ut under Vikingarnas tid, när havsviken sträckte sig ända in till Runnviken och vidare till Ludgosjön. Längs gamla Eriksgatan kan man vandra vidare och se Runstenar som berättar för oss om gamla hjältar och deras stordåd.
Landskapet är omväxlande och vackert böljande med åkermark, skog, beteshagar och strandängar. Är man uppmärksam kan man se mycket vilt som hjort, rådjur och även älg ströva fritt omkring. Havsörnar som häckar i området cirklar ofta i luften och ger en magnifik syn.
Att sedan sätta sig på en vacker plats där solen värmer och packa upp sin matsäck blir en av höjdpunkterna. Härliga smaker på mat från vårt närområde, doft av skog och jord, vinden som susar i löven, kanske en insekt som piggnat till av värmen och surrar. Då kan man glömma alla krav och måsten för att njuta av stunden med alla sinnen…